Mijn kweek met de Goudvink

Wildzang heeft me altijd wel getrokken. Maar aangezien dat met het kweken van wildzang wel veel tijd gemoeid is, heb ik in eerste instantie wat "ervaring" op te doen.

Zodoende ben ik dit jaar begonnen met 1 koppel goudvinken. Ik heb me laten informeren en heb daarna een koppel goudvinken aangeschaft wat eigen kweek was en van het vorige jaar (2001).

Dit koppel heb ik geplaatst in een grote kooi (1 x 1 x 1 ) en voorzien van twee grote traliekastjes welke op hun beurt beide wat gecamoufleerd werden met coniferentakken.

Als nestmateriaal verschafte ik kokosvezel. Al vrij snel gingen zowel de pop als de man aan het slepen met de kokosvezel. Echter een echt nest werd niet gebouwd, maar na enkele dagen werd er toch het eerste ei gelegd. Dit ei heb ik geraapt, en vervangen door een kunsteitje. Bij het vierde ei heb ik de eitjes teruggelegd en het afwachten begon. Na een twaalf dagen kon ik mijn geluk niet op: Van de inmiddels 6 eitjes waren er vier uitgekomen! Grote teleurstelling alom toen bleek dat de pop de volgende dag op een nest met dode jongen zat. De oorzaak zal ik wellicht nooit zeker weten, maar ik vermoed toch wat verstoring, misschien wel door muizen. Vreemd was wel dat het volgens mij niet kon liggen aan het feit dat de pop ze niet voerde, want dat zou de eerste dag toch niet echt nodig zijn.

Maar al gauw was er het tweede legsel en ik besloot om de eitjes te verdelen: Het werden er uiteindelijk slechts vier, dus ik legde er twee onder een kanarie, en twee onder de goudvinkpop zelf.

Maar pas na 15 dagen kwam er slechts 1 eitje uit, die onder de goudvink lag. De andere drie waren onbevrucht. Na 6 dagen kon ik het jong ringen, en daar is dan toch iets fout gegaan. De volgende dag toen ik keek bleek de poot van het jong zo opgezet te zijn, dat het verwijderen van het ringetje de enigste oplossing was. Uiterst voorzichtig heb ik dit geprobeert, maar helaas was dit toch aanleiding voor de pop om niet meer naar het jong om te kijken. Weer een teleurstelling.

Ik besloot nog 1 ronde te proberen, en daarna dit seizoen het voor gezien te houden wat betreft het kweken.

Opnieuw werd er een nest gebouwd en al heel gauw lagen er 5 eitjes in. Dit keer besloot ik om ze te laten liggen. Op een gegeven moment kwamen er 4 eitjes uit op dezelfde dag en ik durfde eigenlijk nog niet veel te hopen. Maar de pop voerde heel goed en in het begin groeide de jongen goed. Op een gegeven ogenblik viel het mij op dat de pop de twee grootste jongen wel voerde maar de twee andere oversloeg. De eerste twee kon ik na zes dagen ringen, de andere twee pas bij dag acht en negen!!! Dat ging dus niet goed, maar ik durfde nu niet teveel te rommelen. Echter toen ik s'morgens bij de kooien kwam lag een van de kleinste jongen dood onder in de kooi, evenals het ene ei wat nog niet was uitgekomen. Deze was wel bevrucht, en was ook aangepikt. Ik probeerde het andere kleine jong zelf bij te voeren met wat aves opfok, maar na twee dagen lag ook deze dood in het nest. Natuurlijk vond ik dit niet echt leuk, maar ik had er nog twee over en daar moest ik maar proberen wat van te maken. Echter van deze twee bleef er ook wat achter. De pop ging s'avonds ook niet meer op het nest, dus de jongen moesten zichzelf groot houden. Helaas overleefde de kleinste van de twee overgebleven jongen dit ook niet. Deze lag s'morgens met een volle krop dood in het nest. Ik ga ervan uit dat dit kwam omdat deze zich nog niet goed warm kon houden. De laatste overgebleven jong hou ik met angst en beven in de gaten: Hij zit op het moment van schrijven al twee dagen op de rand van het nest, dus ik hoop dat deze straks uitvliegt en het wel red.

Ten slotte nog even wat bijzonderheden welke ik heb gedaan tijdens de kweek:

Ik heb de man opgesloten in een kooi waarin hij wel zichtbaar was voor de pop. Tevens heb ik de dag voor het uitkomen al het zaad verwijderd en alleen maar pinky's, buffalo's mierepoppen en eivoer verstrekt. Na een dag of zeven heb ik pas het zaad weer teruggegeven.

Tevens verstrekte ik dagelijks Aves opfok door het eivoer!!! En misschien wel even belangrijk als het voeren: RUST.

Ik hoop jullie hiermee een beetje inzicht te hebben gegeven wat er zoal kan plaatsvnden tijdens de kweek van de goudvink.

Mochten jullie nog vragen hebben, kijk dan eens op onze website of klik op de onderstaande link:

http://home.hetnet.nl/~nym1201/kwekers.htm

Of kom eens vragen op de chat bij Club Wildzang. Op zondagavond praten wij daar met velen over de kweek van de Europese Cultuurvogels. De url: http://dieren.clubs.nl/Wildzang

Ben je nog geen lid van deze club: Druk dan eerst even op aanmelden. (Dit kost overigens allemaal helemaal niets.) Als je bent aangemeld, klik dan op chat. Vanaf ongeveer negen uur s'avonds zijn we aanwezig.